Cuțitul Tojiro Yanagi 210mm aparține grupului de cuțite tako – sashimi și are rolul de a pregăti sashimi, sushi, felii de pește crud și fructe de mare.
Cuțitul este, de asemenea, din ce în ce mai popular printre bucătari occidentali pentru o multitudine de sarcini, inclusiv sculptură.
Numele său “yanagi” înseamnă “lama de salcie”, deoarece acest cuțit are caracteristica de a fi lung și flexibil precum o ramura de salcie, iar cel mai important principiu în utilizarea unui yanagi in pregătirea sashimiului nu este taierea, ci taierea prin tragerea cu lama lungă într-o singură mișcare.
Sashimi și sushi sunt pregătite în mod ideal, astfel încât secțiunile transversale ale peștilor să fie la fel de netede ca sticla strălucitoare. Tojiro Yanagi este conceput special pentru acest scop. Designul acestui tip de cutit subliniaza urmatoarele puncte:
Lungime: Tojiro Yanagi are o lama lunga pentru a taia o bucata de peste numai intr-o singura directie, folosind o miscare trasata. (Tăierea cu zigzag creează secțiuni transversale de calitate slabă).
Grosime: acest Yanagi are o lamă foarte subțire, necesitând o forță foarte mică, reducând ruperea și zdrobirea proteinelor delicate.
Duritate și durabilitate: această lamă este realizată din oțel inoxidabil (White # 3), care este durabil și are o margine foarte ascuțită. Miezul VG10 (vizibil la marginea lustruită) este înfășurat in doua straturi de placare (finisajul neted din satin mai aproape de coloana vertebrală a lamei).
Finisare: Placarea are o finisare neteda de satin pe aceasta lama, care aluneca prin proteine.
O singura parte: Tojiro Yanagi este lama este înclinată pe o singură parte. Aceasta permite controlul în unghiul lamei pentru o tăiere delicată și permite o ușoară ascuțire. Acest yanagi este o versiune dreaptã, în care lama este împãrtitã numai pe partea dreaptã (fata).
Direcția de tăiere: În timp ce aproape toate cuțitele occidentale sunt folosite pentru împingere și tăiere, acest cuțit tradițional japonez este folosit pentru a trage și tăia.
Aceasta este un cutit din oțel inoxidabil de mare valoare pentru cei care doresc să-și dezvolte abilitățile cu pregătirea de sushi și sashimi.
Cutitele profesionale seria ” Tojiro Deba ”, sunt realizate din otel Damasc, au manerul cu designul traditional japonez, realizat din lemn de magnolie, adecvat pentru o prindere ferma chiar si cu o mana alunecoasa. Aceste cutite pot fi reascutite utilizand ” piatra uda ”.